Get a Mac

Το παρών ιστολόγιο γράφεται σε Apple Powerbook G4. Το γύρισα σε Mac πριν από δυόμιση χρόνια περίπου. Πριν από αυτό είχα ξαναβρεί τη χαμένη μου πίστη. Τόσες προσευχές που έκανα εκείνους τους προηγούμενους μήνες μήπως και με ελεήσει κάποιος θεός ή δαίμονας και δεηθεί να λειτουργήσει το αναθεματισμένο το PC δε θυμάμαι να είχα κάνει στην προηγούμενη ζωή μου – προσέξτε παρακαλώ τη χρήση θρησκευτικής γλώσσας στην προηγούμενη πρόταση. Το tower ήταν μονίμως ανοιχτό και το κουτί με τα κατσαβίδια ακριβώς από δίπλα. Το αποτέλεσμα: πήρα Powerbook και βρήκα την υγειά μου. Η αλλαγή ήταν πανεύκολη, μέσα σε μερικούς μήνες είχα μάθει τόσα για τους υπολογιστές όσα δεν έμαθα τα προηγούμενα χρόνια και θυμάμαι να σκέφτομαι πως τελικά η εποχή των υπολογιστών με τις εξαιρετικές δυνατότητες είναι πολύ πιο κοντά από όσο νόμιζα. Μη χάφτετε τα παραμύθια πως η Apple είναι ακριβή ή πως δε θα βρίσκετε προγράμματα. Ναι στην αρχή μπορεί να δώσετε περισσότερα χρήματα για να αγοράσετε τον υπολογιστή, αλλά αν συγκρίνετε τα πόσα χρήματα δε θα χρειαστεί να δώσετε μετά για επισκευές, αναβαθμίσεις, καινούρια προγράμματα, αντι-ιϊκά κτλ, να είστε σίγουροι πως θα γλυτώσετε πολύ περισσότερα. Εδώ και ένα χρόνο η Apple χρησιμοποιεί επεξεργαστές της Intel και μπορείτε να τρέχετε στον ίδιο υπολογίστη και Windows – όσοι νομίζετε πως τα έχετε ανάγκη. Tέλος το περιβάλλον εργασίας είναι απείρως ανώτερο και όσο για τα αποτελέσματα της δουλειάς είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται στο παραπάνω βίντεο – ναι, το μοντέλο είναι η Gisele Bundchen.

Το παραπάνω post είναι μια ανερυθρίαστη διαφήμιση της Apple. Ακολουθείστε την προτροπή του τίτλου. Do yourself a favor. Get a Mac.

Σημειώσεις

1.
Οι διαφημίσεις Get a Mac ξεκίνησαν εδώ και έναν χρόνο περίπου στις ΗΠΑ – από τότε που η Apple έκανε το switch και χρησιμοποιεί επεξεργαστές Intel – και έχουν ήδη γίνει διάσημες. Πρόσφατα προκάλεσαν την έκρηξη του Steve Ballmer, CEO της Μicrosoft. Μπορείτε να τις δείτε όλες σ’ αυτή τη σελίδα στο site της Apple ή συγκεντρωμένες σ’ αυτό το video στο youtube. Εντάξει τις τελευταίες δεν τις βρήκα ιδιαίτερα πετυχημένες. Επς, γκουχ, συνεχίζουμε… Οι διαφημίσεις έχουν ήδη γίνει αντικείμενο αντιγραφής και παρωδίας. Από τις πιο αποτυχημένες αντιγραφές είναι αυτή της Novell, εταιρεία που βγάζει το SUSE Linux. Αν δείτε μια από αυτές τις διαφημίσεις το πιθανότερο είναι να αγοράσετε Mac. Υπάρχει βέβαια και αυτή η ξεκαρδιστική παρωδία από το South Park. Enjoy.

2.
Στις 30 Μαϊου, παραπροχθές δηλαδή, στα πλαίσια του συνεδρίου της Wall Street Journal «D| All things digital», εμφανίστηκαν για μία κοινή συνέντευξη ο Steve Jobs και ο Bill Gates, γεγονός πολύ σημαντικό δεδομένης της ιστορίας και της αντιπαλότητας/ ανταγωνισμού των δύο εταιρειών – της Apple και της Microsoft. Όσοι θέλετε να παρακολουθήσετε τα όσα ειπώθηκαν σε αυτήν την πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση μπορείτε να ξεκινήσετε από αυτό εδώ το link.

Advertisements

7 responses to “Get a Mac

 1. Τα είπες όλα!
  Α, και την επόμενη εβδομάδα 11/6 ξεκινάει το δεύτερο απ’ τα δυο μεγάλα ετήσια «parties» των macάδων.
  WWDC 2007.
  Επίσης, όσοι έχουν απορίες για τους υπολογιστές της apple μπορούν να απευθυνθούν στο
  http://www.macephemera.gr
  μια διαδικτυακή κοινότητα ελλήνων χρήστων macintosh. Τα παιδιά εκεί είναι όλα πολύ καλά και θα απαντήσουν πρόθυμα σε όποιες απορίες σας.

 2. ενδιαφέρουσα πληροφορία..και η διαφήμιση άπαιχτη 😉 κορυφαία τα Mac πάντως

 3. Από αυτά που γράφεις, φαίνεται ότι οι υπολογιστές δεν είναι βασικό εργαλείο στην εργασία σου. Δεν μας είπες τι κάνεις με τον υπολογιστή σου. Γράφεις ιμέιλ, ακούς μουσική, σερφάρεις και παίζεις με το ίντερφεης; Δεν ξέρω. Υποθέτω πάντως, διότι αν έκανες καμιά δουλειά, θα έλεγες πως «με τη δουλειά, και το εργαλείο». Και ως γνωστό, πρώτον δεν υπάρχει εργαλείο για όλες τις δουλειές, δεύτερο, ο καθένας χειρίζεται καλά (και ευχαριστιέται) το εργαλείο που ξέρει (αν ξέρει κανένα).

  Το ότι το πισί σου ήταν για πέταμα, ας μην σε οδηγεί σε γενικεύσεις. Διότι αν αρχίσει ο καθένας με τις προσωπικές του εμπειρίες ή αυτές του φίλου τού φίλου τού φίλου μου του Χαράλαμπου, δεν θα βγάλουμε άκρη.

 4. @ Μπαρμπαγιώργος

  Πρώτα πρώτα να πω ότι συμφωνώ μαζί σου στο ότι επειδή υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές ανάγκες γι’ αυτό και υπάρχουν διαφορετικά εργαλεία/πλατφόρμες, ώστε ο καθένας να διαλέξει αυτό που του ταιριάζει και τον βολεύει.

  Πάντως η πλειοψηφία των ανθρώπων χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για τις ταπεινές δραστηριότητες που αναφέρεις (internet, email, multimedia κτλ). Γι’ αυτή την κατηγορία χρηστών πιστεύω ότι οι Macs προσφέρουν πολύ ανώτερη, intuitive και hassle-free εμπειρία (συγγνώμη για τις αγγλικούρες) από τα windows και νομίζω ότι κάθε καλοπροαίρετος που γνωρίζει εξίσου τις δυο πλατφόρμες δε θα είχε πρόβλημα να το παραδεχτεί.

  Πέρα από τους απλούς χρήστες το MacOS X ως ένα σταθερότατο BSD clone σύστημα στο οποίο έχει προστεθεί μια σειρά εξειδικευμένων τεχνολογιών προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα σε διάφορους επαγγελματίες (κυρίως γύρω από τον χώρο των δημιουργικών επαγγελμάτων, αλλά και σε αρκετά ερευνητικά/πανεπιστημιακά περιβάλλοντα). Εξηγούμαι: είμαι συνθέτης και το software που τρέχω είναι βαριές (processor & memory intensive) εφαρμογές. Πέραν του ότι η διαφορά στο performance των ίδιων εμπορικών προγραμμάτων σε MacOS και Windows είναι μεγάλη κυρίως λόγω των τεχνολογιών core audio που αντίστοιχες δεν υπάρχουν σε windows σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος, στο MacOS X μπορώ να έχω τα καλά δυο κόσμων (και οι δυο μου είναι απαραίτητοι): μπορώ να τρέχω δίπλα δίπλα την ίδια στιγμή εμπορικές εφαρμογές και open source software (δεν εννοώ το open office που βγαίνει και για windows, αλλά εξειδικευμένο software μουσικής πληροφορικής). Σε PC για να το έχω αυτό θα χρειαζόταν ή δυο μηχανήματα ένα να τρέχει Windows κι ένα Linux ή ένα μηχάνημα dual boot. Και οι δυο απαράδεκτες λύσεις (έχω δοκιμάσει και τα δυο setup στο παρελθόν) σε σχέση με αυτό που μου προσφέρει το MacOS X. Αντίστοιχα πλεονεκτήματα μπορεί να κατονομάσει πχ κάποιος που ασχολείται με βίντεο. Αντίθετα αναγνωρίζω ότι για μια μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση η πλατφόρμα της apple δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα.

  Τέλος (και αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση γενίκευση ή η ιδέα μου) η ποιότητα των υλικών που επιλέγει η apple για να χρησιμοποιήσει στα διάφορα μέρη των υπολογιστών της και το επίπεδο του βιομηχανικού σχεδιασμού (και δεν εννοώ τα looks -δείξτε μου ένα desktop με πιο καλά οργανωμένο εσωτερικό από τον MacPro ή τον iMac) δε συγκρίνεται σε καμιά περίπτωση ούτε βεβαίως με τα κακήν κακώς συναρμολογημένα κουτιά που πουλάνε οι διάφορες ελληνικές εταιρίες (Τurbo X κτλ) ούτε ακόμη και με τα πιο ακριβά επώνυμα μηχανήματα της Sony, Toshiba, HP ή όποιας άλλης εταιρίας. Ποιοι είναι οι λόγοι που η apple μπορεί να το κάνει αυτό, ενώ δε μπορεί να το κάνει στο ίδιο βαθμό η Sony για παράδειγμα; Η apple δεν ανταγωνίζεται άμεσα τη Sony, την HP ή την Dell (δηλαδή με τον τρόπο που η Sony και η HP είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους αφού απευθύνονται στους καταναλωτές της ίδιας κοινής πλατφόρμας όπου το πιο σημαντικό selling point -αφού τα άλλα είναι πάνω κάτω τα ίδια- είναι η τιμή). Η apple ως εναλλακτική πλατφόρμα έχει στρατηγικό στόχο να διαφοροποιεί τα προϊόντα της από αυτά των ανταγωνιστών της προσφέροντας ακριβώς την υψηλότερη ποιότητα σχεδιασμού και κατασκευής hardware στο χώρο των επιτραπέζιων & φορητών υπολογιστών. Γι’ αυτό και τα προϊόντα της αγοράζονται συνήθως από ανθρώπους που πιστεύουν στο you get what you pay for.

  (Ζητώ συγγνώμη για το σεντόνι).

 5. @ al3xandr0s

  Στο WWDC 2007 αναμένουμε ο Jobs να παρουσιάσει την καινούρια έκδοση του λειτουργικού, το οποίο είναι να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο. Αρχικά ήταν να βγει τώρα τον Ιούνιο, αλλά εξαιτίας της κυκλοφορίας του iPhone (επίσημη δικαιολογία), τελικά θα βγει αργότερα. Αλλά ο λόγος ήταν άλλος. Tα Vista τελικά δεν ήταν κάτι το τόσο προωθημένο ή πρωτοποριακό ώστε η Apple να αισθανθεί πίεση και να προχωρήσει πιο άμεσα. Ανυπομονώ να δω τι καινούρια καλούδια θα παρουσιάσει αυτή τη φορά.

  @ elafini

  όντως elafini μου. Ανήκεις και συ στην συνομωταξία;

  @ Μπαρμπαγιώργο

  Μπαρμπαγιώργη, ήρθε και τίμησες το όνομά σου, άρχισες να βαράς με τη μαγκούρα. Σκόπευα να σου απαντήσω, αλλά αυτά που είπε ο al3xandr0s με καλύψανε. Απλώς εκείνος τα είπε σε πιο τεχνική γλώσσα. Ο υπολογιστής μου μπορεί να ήταν του πεταμού, όπως και ο προηγούμενος και πάει μακριά η βαλίτσα. Αντίθετα με τον mac σε καμία περίπτωση δεν έχεις την εντύπωση πως σε ένα εξάμηνο τα χρήματα που έδωσες δεν έχουν πλέον αξία. Και γω δοκίμασα dual boot, windows/ linux, αλλά δεν βρήκα γιατρειά. Δύο πράγματα: 1. Ακόμη και τα προγράμματα που είναι κοινά στις δύο πλατφόρμες, windows/ mac, τρέχουν πολύ καλύτερα/ είναι πιο εύχρηστα στα mac. Αν σου δοθεί η δυνατότητα, δοκίμασε κάποια στιγμή το MacWord. Tην έκδοση αυτή την παράγει η ίδια η Microsoft. 2. Στα mac, υπάρχει η δυνατότητα του multitasking. Πόσα προγράμματα μπορείς να τρέχεις ταυτόχρονα στα windows χωρίς να σου κρασάρουν; Και δοκίμασε με βαριά προγράμματα. Κάτι που έθιξε ο al3xandr0s, αλλά δεν το ξεκαθάρισε, είναι πως στα mac, η ίδια εταιρεία υλοποιεί το hardware και το software. Πετυχαίνει δηλαδή έναν πολύ υψηλο βαθμό integration των δύο. Αυτά τα ολίγα για σήμερα.

 6. δυστυχώς όχι ακόμη, αλλά που και που δανείζομαι το νεοαποκτηθέν λαπτοπάκι της ίον…super…(από εκεί στήθηκαν και οι πορτούλες του million dollar)

 7. Ρε παιδιά, τον πήρατε μονότερμα και τον τρομάξατε τον Μπαρμπαγιώργο. Κρίμα που δεν μπορώ να πω κάτι καλό για τα pc (αν μου ‘ρθει τίποτα, θα επιστρέψω).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s