Θεωρίες Συνωμοσίας

Μεταφράζω από τη wikipedia: Μία θεωρία συνωμοσίας επιχειρεί να αποδώσει τη βασική αιτία ενός γεγονότος ή μιας αλυσίδας γεγονότων (συνήθως πολιτκών, κοινωνικών ή ιστορικών γεγονότων), ή την απόκρυψη τέτοιων αιτιών από τη κοινή γνώμη/ δημόσια πληροφόρηση σε μία κρυφή, και συνήθως απατηλή συνωμοσία από μία συγκεκαλυμμένη συμμαχία ανθρώπων ή οργανισμών που διαθέτουν δύναμη ή επιρροή – A conspiracy theory attempts to attribute the ultimate cause of an event or chain of events (usually political, social, or historical events), or the concealment of such causes from public knowledge, to a secret, and often deceptive plot by a covert alliance of powerful or influential people or organizations.

Παρακαλουθώ τι γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τα ελληνικά ζητήματα γιατί, εξαιτίας της απόστασης και της μη άμεσης εμπλοκής τους, η κρίση τους παραμένει – το δυνατόν – νηφάλια και δε θολώνει η λογική τους. Από όσο πληροφορούμαι και μαθαίνω τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνωμοσίες για τις φωτιές στην Ελλάδα. Διαβάστε το διαφωτιστικό άρθρο από τη διεθνή έκδοση του γερμανικού Spiegel με τίτλο «‘Τα δέντρα δεν ψηφίζουν’:Πώς οι εμπρησμοί φέρνουν κέρδη στην Αθήνα», όπου αποκαλύπτεται πως κύριες αιτίες των εμπρησμών είναι αφενός οι νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια και αφετέρου η κωλυσιεργεία του ελληνικού κράτους στη δημιουργία ενός εθνικού κτηματολογίου – γιατί άραγε; Μετά από αυτό διαβάστε αυτό το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη για το τίμημα της μακαριότητάς μας.

Μη χάφτουμε ό,τι μας σερβίρουν. Μόνοι μας τα κάψαμε. Αυτοί που διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις και εμείς οι υπόλοιποι που με την αδιαφορία μας το ανεχτήκαμε. Αυτές τις στιγμές του πόνου και της οργής είναι πολύ εύκολο να διοχετευθεί ο θυμός μας στους λάθους ανθρώπους ή κοινωνικές ομάδες. Και αυτό ακριβώς επιδιώκουν αυτοί που μας κατευθύνουν προς τα εκεί, γιατί πρώτα από όλους κρύβονται οι ίδιοι. Σας παροτρύνω να επισκεφτείτε, να μελετήσετε και να υπογράψετε την Έκκληση για Νηφαλιότητα σ’ αυτό εδώ το blog.

(Το άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη μου το υπέδειξε ο al3xandr0s).

Ενημέρωση
Διαβάστε αυτό το άρθρο του Ν. Μάργαρη από το Βήμα της Κυριακής, 2 Σεπτεμβρίου ’07.

Advertisements

5 responses to “Θεωρίες Συνωμοσίας

 1. Επειδή δεν βρίσκω το μέηλ σας.

  Σχετικά με βιβλίο για το οποίο μου ζητήσατε την
  χρονολογία εκδοσής του.

  Η πρώτη και μοναδική έκδοση του είναι αυτή του 1992.

 2. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παραπομπή και την προσυπογραφή εκ μέρους σας. Δυστυχώς η κίνησή μας δεν είχε απήχηση – ίσως επειδή δεν πείσαμε ότι τα κίνητρά μας για τη συγκεκριμένη ανάρτηση ήσαν ανιδιοτελή, ίσως επειδή η προσπάθεια θεωρήθηκε άνευ αποτελέσματος.

  Οι επισημάνσεις σας για τις προθέσεις των συνομωσιολογούντων είναι πολύ σωστές, ίσως για κάποιους (ελάχιστους) να προσθέσουμε και τεράστια αφέλεια ή πλήρη ανευθυνότητα.

  Ευχαριστούμε ως πολίτες εσάς και όλους, όσοι ενώνουν αυθόρμητα και ανοργάνωτα (καταπληκτικές ιδιότητες των blogs!) τη φωνή τους, χωρίς κάποιον συγκεκριμένο επικεφαλής, για να επισημάνουν τους κινδύνους που κρύβει η συνομωσιολογία και να ζητήσουν να σταματήσει.

 3. Η λέξη «συνωμοσία» γράφεται με ω και ο όχι το ανάποδο.

 4. @ takisz

  Πω, πω! Το μάτι μου! Ωχ! Αμάν! Ξύλο! (και πολλά άλλα) – μετά από το πολύ ξύλο που πρέπει να φάω, ευχαριστώ πάρα πολύ για την υπόδειξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s