Απλά μαθήματα οικονομικού φιλελευθερισμού

Αν κάποιος σχηματισμός κέρδισε τη συμπάθειά μου κατά την προεκλογική περίοδο, αυτός είναι η Φιλελεύθερη Συμμαχία. Μου άρεσε η σαφήνεια της σκέψης τους, ότι διαθέτουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, προτάσεις που αντιμετωπίζουν την ουσία των αντινομιών του σημερινού συστήματος, ότι είναι κόμμα αρχών, ότι απευθυνονται στη λογική ικανότητα των ψηφοφόρων, ότι – όπως είπε και ένας φίλος, που δεν πολυσυμπαθεί τις φιλελεύθερες ιδέες – είναι τουλάχιστον άνθρωποι με τους οποίους μπορείς να έχεις μία λογική συζήτηση. Πιο πολύ από όλα όμως μου άρεσε πως αφετηρία των συλλογισμών τους είναι δύο σταθερές, η προσωπική ευθύνη και η ελευθερία του ατόμου. Από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν.
Για να ενημερωθείτε για τις θέσεις της ΦΣ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της, παρακολουθήστε τη συνέντευξη του προέδρου της ΦΣ Φώτη Περλικού ή επισκεφθείτε αυτό το ιστολόγιο, όπου μια ομάδα φιλελευθέρων παρουσιάζει με απλό τρόπο τα βασικά σημεία του προγράμματος.

Πηγές
Στο βίντεο μιλάει ο Milton Friedman, οικονομολόγος, βασικός εκπρόσωπος της σχολής του Σικάγο και εμβληματική μορφή του οικονομικού φιλελευθερισμού. Ο Φρίντμαν συνέβαλε όσο λίγοι στη διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών στις δεκαετίες του εξήντα και του εβδομήντα. Το 1980, ο Φρίντμαν γύρισε μία σειρά ντοκυμαντέρ με τίτλο Free to Choose, απ’ όπου και το μικρό απόσπασμα στην αρχή αυτής της ανάρτησης. Εκεί ο Φρίντμαν εξηγεί με απλά λόγια τις βασικές αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού και την συνεπακόλουθη πολιτική φιλοσοφία. Ολόκληρη τη σειρά μπορείτε να τη βρείτε στο IdeaChannel.tv. Τέλος αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε έστω τα δέκα πρώτα λεπτά από αυτήν την ημίωρη συνέντευξη, όπου ο Φρίντμαν αποψιλώνει τις διαδεδομένες προκαταλήψεις για τη μοχθηρία του οικονομικού φιλελευθερισμού.

Advertisements

One response to “Απλά μαθήματα οικονομικού φιλελευθερισμού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s