Ιδού η απάντηση…

Αντιγράφω το άρθρο της Ελευθεροτυπίας:

Ενα «άτιμο» γονίδιο ευθύνεται για την απιστία των ανδρών!
Γονιδιακή προέλευση ενδέχεται να έχει η απροθυμία πολλών ανδρών να δεσμευτούν σε μία μονογαμική σχέση, υποστηρίζουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, ανοίγοντας πιθανόν τον ασκό του Αιόλου ως προς την ερμηνεία που μπορεί να δοθεί σε ένα τέτοιο εύρημα.
Από τη μελέτη προκύπτει ότι οι άνδρες που έχουν στο DNA τους μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη (ή παραλλαγή) η οποία επηρεάζει την ορμόνη βαζοπρεσίνη, έχουν λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν και περισσότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα στις σχέσεις ή τον γάμο τους. Μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι η βαζοπρεσίνη επηρεάζει την τάση των αρουραίων να είναι ή να μην είναι μονογαμικοί. Οι ερευνητές του Καρολίνσκα εξέτασαν το DNA 552 ζευγών δίδυμων ανδρών, οι οποίοι βρίσκονταν σε μακροχρόνια σχέση και είχαν παιδιά. Κάποιοι απλώς συζούσαν με τις συντρόφους τους ενώ άλλοι ήταν παντρεμένοι. Ανδρες και γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις για τη σχέση τους και οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με το γενετικό τους προφίλ. Οι άνδρες που είχαν στο DNA τους την εκδοχή 334 του γονιδίου AVPR1A πήραν «χαμηλότερο βαθμό» από τις συντρόφους τους όσον αφορά τη δύναμης της σχέσης τους και επίσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να παντρευτούν. Εάν δε ήταν ήδη παντρεμένοι, είχαν περισσότερες πιθανότητες ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα στον γάμο τους. Μάλιστα όσοι εμφάνιζαν στο DNA τους δύο αντίγραφα της μετάλλαξης 334 (αλληλόμορφα) είχαν διπλάσιες πιθανότητες ν’αντιμετωπίσουν μια σοβαρή γαμήλια κρίση. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εν λόγω μετάλλαξη -που εμφανίστηκε στο 40% των ανδρών της έρευνας- επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη βαζοπρεσίνη. Κατά τον επικεφαλής της έρευνας Χάσε Βάσουμ, «είναι η πρώτη φορά που μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη συνδέεται με το πώς οι άνδρες δημιουργούν δεσμούς με τις συντρόφους τους». Παρ’ όλα αυτά, τονίζει ο ίδιος, το γονίδιο είναι ένα μικρό μόνο μέρος της διαδικασίας και υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συστατικά σε έναν ευτυχισμένο γάμο, καθώς και πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να έχει προβλήματα στην προσωπική του σχέση.

ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Πηγές: BBC, The Times, The Washington Post)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 03/09/2008
Τώρα πλέον ξέρετε τι να απαντήσετε…
Advertisements

2 responses to “Ιδού η απάντηση…

  1. Nai, alla twra 3eroume kai ti prepei na rwtisoume! 😉

  2. Και τότε πώς εξηγείται (σύμφωνα μ’ αυτήν τη θεωρία) το γεγονός ότι κάποιοι άνδρες είναι πιστοί σε κάποια σχέση τους και άπιστοι σε άλλες; Μεταλλάχτηκαν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s