Αμερικανικές εκλογές & Media

Παρακολουθώ τις αμερικανικές εκλογές πολύ στενά τον τελευταίο χρόνο και θαυμάζω το επίπεδο της κριτικής και του ελέγχου που ασκούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάθε δήλωση των υποψηφίων προέδρων και αντιπροέδρων ελέγχεται και εξετάζεται ενδελλεχώς. Οι υποψήφιοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διατυπώσεις τους και τις πιθανές συνέπειες αυτών. Οι απαντήσεις που οφείλουν να δίνουν είναι συγκεκριμένες. Ποια μέτρα θα πάρουν για να λύσουν το τάδε ή δείνα πρόβλημα, πόσο θα κοστίσουν οι προτάσεις τους και πώς θα τις χρηματοδοτήσουν. Στις συνεντεύξεις, οι δημοσιογράφοι στριμώχνουν με συνεχόμενες ερωτήσεις τους πολιτικούς που προσπαθούν να αποφύγουν κάποια ερώτηση. Πολλές πολιτικές γκάφες προέρχονται από τέτοιες στιγμές. Με λίγα λόγια το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου είναι ιδιαίτερα υψηλό και σε αυτό συμβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης. 

 

Η δε σάτιρα είναι πραγματικά ανελέητη. Όταν ο John McCain διάλεξε τη Sarah Palin ως συνυποψήφιά του, η βάση του ρεπουμπλικανικού κόμματος ενθουσιάστηκε. Μόλις όμως η Palin άρχισε να δίνει τις πρώτες συνεντεύξεις πρώτοι οι ρεπουμπλικανοί  πολιτικοί αναλυτές διατύπωσαν αμφιβολίες για τις ικανότητές της και μετά ανέλαβαν οι σεναριογράφοι των κωμικών σειρών να την αποδομήσουν εντελώς. Η Palin είχε το θάρρος να εμφανιστεί στο Saturday Night Live μετά τα δύο skit με την Tina Fey που είχαν διαλύσει εντελώς την εικόνα της και οι παραγωγοί δεν δίστασαν να την σατιρίσουν σε βαθμό προσβλητικής γελοιοποίησης. Κανείς, ούτε η ίδια η Palin, δεν διαμαρτυρήθηκε. 

 

Κωμικοί, όπως ο John Stewart, ο Steven Colbert και ο Bill Maher ασκούν με τη σάτιρά τους τόσο έντονη κριτική που θεωρούνται πλέον διαμορφωτές γνώμης με πολλή επιρροή και μεγάλα ειδησειογραφικά δίκτυα τους καλούν ως πολιτικούς αναλυτές. Οι Ρεπουμπλικανοί διαμαρτύρονται πως γίνονται βορά της liberal media elite. Εν μέρει έχουν δίκιο. Αρκετά κανάλια παναμερικανικής εμβέλειας, εφημερίδες και δημοσιογραφικοί ιστοτόποι μεγάλης αναγνωσιμότητας είναι liberal friendly. Όμως κανείς δεν τα έχει κατηγορήσει για διαστρέβλωση και χειραγώγηση ειδήσεων, όπως έχει επανειλλημένα κάνει το Fox Channel. Όσο για τη σάτιρα, οι ανά τον κόσμο conservatives δε φημίζονται για τις σατιρικές τους ικανότητες. Σκεφτείτε την δική μας «Καθημερινή». 

 

Πρόσφατα ανακάλυψα τον Keith Olbermann και μέσω αυτού την Rachel Maddow (Την τελευταία πριν από δύο μέρες. Την ερωτεύτηκα αμέσως, αλλά δυστυχώς ο έρωτάς μου είναι καταδικασμένος να μείνει αναπάντητος). Και οι δύο ανήκουν στο MSNBC. O Olbermann έγινε διάσημος για τα σχόλιά του. Με επιθετικό και πολλές φορές οργίλο ύφος σχολιάζει τις αποφάσεις και τις δηλώσεις παραγόντων της αμερικανικής ζωής. Έγινε διάσημος για την ατάκα του: «κ. Μπους, βγάλτε επιτέλους τον σκασμό». (Όταν ρωτήθηκε από τον διευθυντή του καναλιού αν ήταν πρέπουσα αυτή η διατύπωση απάντησε: «το είπα γιατί δεν μπορούσα να πω ‘γαμήσου'»). Την Άνοιξη, όταν οι προκριματικοί του Δημοκρατικού Κόμματος ξεκαθάριζαν υπέρ του Ομπάμα, η Χίλαρυ Κλίντον υπονόησε σε μία δήλωσή της πως παραμένει στην κούρσα γιατί υπάρχει περίπτωση ο ανθυποψήφιός της να δολοφονήθει. Ο Olbermann την καταρράκωσε με το παρακάτω σχόλιο:

 

Επισκεφτείτε:

 • Το επίσημο site του Comedy Central. Εδώ θα βρείτε αποσπάσματα από τα show των Stewart και Colbert. 
 • Tη σελίδα του Saturday Night Live στο site του NBC. Δείτε τα skit με την Τina Fay να διακωμωδεί τη Sarah Palin, ειδικά το δεύτερο με την συνέντευξη στην Katie Couric, που σήμανε και την κατάρρευση της θετικής εικόνας της Palin. Δείτε επίσης τα βίντεο από την εμφάνιση της Palin στο SNL.
 • To 236. Online σατιρικό site.
Δείτε στο YouTube:
 • Τα σχόλια του Keith Olbermann (search: Olbermann). Προτείνω τα «Mr Buch you are a fascist» και «Mr Bush shut the hell up», αλλά και τα υπόλοιπα είναι υπέροχα. Τα σχόλια στο show του Olbermann είχαν ξεκινήσει ως περιστασιακές παρεμβάσεις, αλλά έχουν γίνει πλέον το πιο δημοφιλές μέρος του. 
 • The Rachel Maddow Show (search: Rachel Maddow). Εντάξει, είπα πιο πάνω πως είμαι ερωτευμένος με την κοπέλα, αλλά δείτε αυτήν την ανταλλαγή απόψεων με έναν ιδεολογικό της αντίπαλο και προσέξτε τα ρητορικά σχήματα και παγίδες που φεύγουν εκατέρωθεν. 
 • To σχόλιο του Jack Cafferty στην περίφημη πλέον συνέντευξη της Palin στην Couric. Όταν το είδα πρώτη φορά να λέει «that’s pathetic», ευχήθηκα να δω κάποια στιγμή και στην ελληνική τηλεόραση κάποιον δημοσιογράφο να λέει έτσι ώμα την αλήθεια για τους εγχώριους πολιτικούς. (O Cafferty είναι πολιτικός αναλυτής στο CNN και το σχόλιο έγινε live στην εκπομπή Situation Room).  
Για ενημέρωση προτείνω πέρα από τα γνωστά μέσα όπως το CNN και τους New York Times, τα εξής:
 • To Slate Magazine, online καθημερινό περιοδικό. 
 • To Huffington Post, γνωστό pro-liberal blog.
 • Toν New Yorker, εβδομαδιαίο ενημερωτικό περιοδικό, όχι αμιγώς δημοσιογραφικό, αλλά με εκτενή αναλυτικά άρθρα.
 • Την Wall Street Journal, μόνο που μερικά της άρθρα απαιτούν συνδρομή.
Προσπάθησα να δώσω μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη εικόνα από το τι γίνεται με βάση τις σελίδες από τις οποίες ενημερώνομαι. Οι εκλογές αυτές παρουσίαζουν τρία ιδιαίτερα στοιχεία. Πρώτο στη σειρά ήταν η κούραση και η απογοήτευση του εκλεκτορικού σώματος από την διακυβέρνηση του Μπους. Και μετά ήρθαν στην επιφάνεια τα προβλήματα του φύλου και της φυλής των υποψηφίων. Η Χίλαρυ έχασε περισσότερο γιατί ήταν Κλίντον και όχι επειδή ήταν γυναίκα. Έπαιξε όμως με αυτό και το προέβαλλε ιδιαίτερα. Την πόλωση αυτή προσπάθησε μεταξύ άλλων να εκμεταλλευθεί ο McCain επιλέγοντας την Palin. Η Couric ήταν σκληρή απέναντι στην Palin, την έπαιρνε να είναι όμως έτσι γιατί ήταν γυναίκα. Αν κάποιον άντρας είχε μεταχειριστεί μια γυναίκα υποψήφιο έτσι, θα τον είχαν απορρίψει κατηγορώντας τον για αντιφεμινιστικό μένος. Το χρώμα του δέρματός του ο Ομπάμα έπρεπε να το αντιμετωπίσει από την αρχή. Έκανε μερικές από τις καλύτερες ομιλίες του πάνω σε αυτό το θέμα (κάποιοι της χαρακτήρισαν συγκρίσιμες με ομιλίες του Λίνκολν). Ο Ομπάμα πέρασε μερικούς δύσκολους μήνες στους προκριματικούς όταν έκανε κάποια άστοχα σχόλια για τις τάσεις των κατώτερων κοινωνικών τάξεων και όταν εμφανίστηκαν στα μέσα ορισμένες αντιαμερικανικές δηλώσεις του ιερέα του Jeremiah Wright. H Κλίντον τον χτύπησε αλύπητα. Εκεί φάνηκε η coolness και η ρητορική του δεινότητα. Έτυχε εκείνο το διάστημα να μιλήσω με έναν Αμερικανό, ανταποκριτή ενός αμερικανικού περιοδικού στην Ευρώπη, ειδικού στα θέματα ασφαλείας. Μου είχε πει πως αν ο Ομπάμα καταφέρει να κερδίσει την Κλίντον θα γίνει πρόεδρος γιατί τον υποστηρίζει πολύ η νεολαία και υπάρχουν πολλοί που θα ψηφίσουν πρώτοι φορά μόνο και μόνο για τον Ομπάμα. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε. 
Advertisements

3 responses to “Αμερικανικές εκλογές & Media

 1. Για τα ελληνικά δεδομένα το αμερικανικό επίπεδο ελέγχου των πολιτικών και του δημόσιου διαλόγου ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Οι καταραμένοι φονιάδες των λαών και όλων των δεινών της ανθρωπότητας έχουν ουσιαστική ελευθερία λόγου όχι την εντύπωση αυτής. Κατά τα λοιπά εδώ ξέρουμε να διαδηλώνουμε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, αλλά έχουμε χάψει και θα συνεχίσουμε να χάβουμε τα χίλια μύρια σκάνδαλα των πολιτικών μας. Οι αντιδράσεις μας περιορίζονται στην εκτόνωση…

 2. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην Αμερική. Νομίζω ότι ακόμη καλύτερες και ουσιαστικότερες συζητήσεις γίνονται στη Βρετανία. Ωστόσο αυτό που αναφέρει ο al3xandr0s περί της πραγματικής ελευθερίας λόγου είναι αληθές. Ελάχιστους περιορισμούς θα συναντήσι κανείς σήμερα στις ΗΠΑ, παρά την (κατά δυστυχίαν) συντηρητική στροφή της τελευταίας οκταετίας. Και επίσης πολλές μπαρούφες, που εδώ θάπιαναν τόπο, εκεί δεν πιάνουν.

 3. @nasios
  «Και επίσης πολλές μπαρούφες, που εδώ θάπιαναν τόπο, εκεί δεν πιάνουν.»

  Δυστυχώς δε «.. θα’ πιαναν», αλλά εδώ πιάνουν τόπο. Έχω βαρεθεί να ακούω και να βλέπω πολιτικούς να δίνουν εντελώς ηλίθιες και παράλογες απαντήσεις και κανένας δημοσιογράφους να μην τους βάζει στη θέση τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s