Κοινός νους

[Ο Διαφωτισμός] πρόκειται για την ενηλικίωση του ανθρώπου

με την έξοδο από την ανωριμότητα και την είσοδό του στην ωριμότητα,

διαδρομή που συντελείται με την προσωπική και δημόσια ευθύνη του καθενός.

Ιμάνουελ Καντ


Ο κοινός νους δεν απαντάται τόσο κοινώς, όσο κοινώς νομίζεται.

Χαρίλαος Τρικούπης

 

Στην Ελλάδα έχουμε χάσει προ πολλού τη συναίνεση ως προς τις αρχές συγκρότησης ενός σύγχρονου κράτος. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί δηλώνουν ανερυθρίαστα διάφορα φαιδρά, που καταργούν το κράτος δικαίου και τις βασικές έννοιες μιας ευνομούμενης πολιτείας. Φαίνεται όμως πως σαν κοινωνία πρέπει ακόμη να συμφωνήσουμε σε ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα αν είναι κάποιος υπεύθυνος για τις πράξεις του ή όχι. Αν επιθυμούμε να εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι. Αν θέλουμε να υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι να επιβλέπουν την εφαρμογή των νόμων ή να τα βρίσκουμε μεταξύ μας, όπως νομίζει ο καθένας καλύτερα. Ή ακόμη βασικότερα, αν επιθυμούμε να υπάρχουν νόμοι ή όχι. Κρίνοντας πάντως από τον ορισμό του Καντ παραπάνω και το υποχρεωτικό επίπεδο διεξαγωγής της συζήτησης, συμπεραίνουμε πως έχουμε κολλήσει ως κοινωνία σε ένα στάδιο προενηλικίωσης πολύ καιρό τώρα. Και εδώ βέβαια έρχεται η κλασική αντίδραση του κάθε ανώριμου ανθρώπου, που η ιδέα που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τόσο χειρότερο για την πραγματικότητα. Ούτε να μας φτύσουνε δεν αξίζουμε.  

Update: Με αφορμή το κείμενο μου ο Averell κατέγραψε τις σκέψεις του και αναπτύχθηκε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο blog που διατηρεί με τους αδερφούς του.

Advertisements

4 responses to “Κοινός νους

  1. Δυστυχώς έχεις δίκαιο. Για μια πολύ καλή αποτίμηση του διαλόγου μπορείς να διαβάσεις και αυτό το πολύ καλό κείμενο από τους e-roosters.

  2. Στο e-roosters και στο Αφούς Dalton έχετε κάνει μερικές πολύ ουσιαστικές συζητήσεις και τα περισσότερα κείμενα εκεί είναι πολύ ενδιαφέροντα. Είναι απίστευτες οι βλακείες που ακούγονται καθημερινά. Και το χειρότερο είναι πως η λογική μας ικανότητα έχει διαβρωθεί τόσο πολύ που πάλι από όλη αυτήν την ιστορία δεν πρόκειται να διορθωθεί κάτι ουσιαστικό.

  3. To άρθρο του Kiesling που παραπέμπετε αμφότεροι στα blogs σας είναι, αν όχι το πιο καθαρό, σίγουρα από τα πιο καθαρά κείμενα που διάβασα για όλη αυτή την ιστορία. Χαίρεσαι να διαβάζεις τέτοια κείμενα.

    Κατά τα λοιπά, τι να πω; τα λέτε εσείς καλύτερα…

  4. και για πειτε μας πότε είναι ώριμος ο άνθρωπος, υπό ποιες συνθήκες, και ποιοι είναι αυτοί που αυτοκλήθηκαν διαφωτιστές;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s