«Εμείς έχουμε ιστορία»

Συζητούσα με μια φίλη μου και της εξηγούσα με πόση ειρωνεία μας αντιμετωπίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και γιατί έχουν δίκιο – περισσότερα πάνω σ’ αυτό σε επόμενη ανάρτηση – για να εισπράξω την απάντηση πως μας συμπεριφέρονται έτσι γιατί «ζηλεύουν την ιστορία μας». Μου κάνει εντύπωση πώς είναι δυνατόν να επιζεί μία τόσο προφανώς γελοία άποψη. Η απάντηση είναι απλή: γιατί εξυπηρετεί τη διατήρηση της αφασίας μας. Αν κάποιος λαός έχει ή όχι ιστορία δεν του λύνει τα προβλήματα της επιβίωσης και σίγουρα κανείς δεν κερδίζει το σεβασμό επειδή έχει ιστορία και μόνο. Χρειάζεται να έχει παρόν και στην Ελλάδα δεν έχουμε. Και αν έχουμε ιστορία, μόνο να ντρεπόμαστε μας αξίζει όταν συγκρινόμαστε με τους προγόνους. Όπως έλεγε ο Ραφαηλίδης στους Λαούς των Βαλκανίων, το μόνο που σου δίνει το ένδοξο παρελθόν είναι περισσότερες πιθανότητες για δάνεια. Το ότι μας ζηλεύουν για την ιστορία μας ανήκει στην πλειάδα των εθνικών μύθων που χρησιμοποιούμε για να μην αντιμετωπίζουμε κατάματα την πραγματικότητα. Και φαίνεται, έτσι όπως έχει παρεκτραπεί η συζήτηση για τα επεισόδια, θα συνεχίσουμε να ζούμε στην κοσμάρα μας.

Disclaimer: Δε γράφω κάτι καινούριο. Τα έχουν πει άλλοι, καλύτερα από μένα. Είναι κρίμα όμως που πρέπει να ξαναλέγονται.

Advertisements

4 responses to “«Εμείς έχουμε ιστορία»

  1. Για άλλη μια φορά χαρακτηριστικά και αντάξια της εθνικής κυκλοθυμικής εγωπάθειας αποδείχθηκαν τα ελληνικά ΜΜΕ που έσπευσαν να παρουσιάσουν με κάθε λεπτομέρεια τις διαμαρτυρίες ελάχιστων περιθωριακών σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως εκτός ελέγχου ρεύμα ξεσηκωμού της λαϊκής δυσαρέσκειας που δήθεν έχει κυριεύσει όλη την Ευρώπη στο οποίο ―για μια ακόμη φορά― πρωτοπορούσε και έδειχνε το δρόμο η Ελλάδα. Άλλη μια δικαίωση μας δηλαδή.

    Φυσικά η κριτική και η ειρωνία που δεχτήκαμε για το χάλι μας αποσιωπήθηκαν επιλεκτικά (παρουσιάστηκε μόνο στο βαθμό που εξυπηρετούσε την αντιπολιτευτική στρατηγική ορισμένων μέσων και αποκλειστικά για αυτό το σκοπό).

  2. Νομίζω ότι μπορώ να εξηγήσω γιατί θεωρούμε ότι μας ζηλεύουν για την «ιστορία» μας: θέλουμε καλά ντε και σώνει να θεωρούμε τους εαυτούς μας σπουδαίους – πράγμα που θα πιστοποιείται από τη ζήλεια των άλλων. Κι επειδή δεν διαθέτουμε τίποτε, το οποίο να δικαιολογεί τέτοια ζήλεια, σπάμε το κεφάλι μας: γιατί να μας ζηλεύουν όλοι; Τι έχουμε και είμαστε τόσο σπουδαίοι; (που πρέπει οπωσδήποτε να είμαστε) Α! Η ιστορία μας! 10.000 χρόνια (δεν ξέρω πόσα βγαίνουν, αν συνυπολογίσουμε και τον Σείριο), ενώ οι άλλοι ήσαν ακόμη πίθηκοι!

  3. Δεν ξέρω κατά πόσο άλλοι λαοί της δύσης ζηλεύουν την ιστορία μας, αλλά ξέρω πόσο εμείς ζηλεύουμε το παρόν ορισμένων!

    Εδώ στις ΗΠΑ πάντως αρκετοί δεν είδαν όσο αρνητικά νομίζετε τις διαδηλώσεις (όσο και αν φαίνεται περίεργο). Βλέπεις, και εδώ κόσμος δυσανασχετεί με αρκετά κακώς κείμενα, αλλά ο φόβος της βίαης καταστολής είναι μεγαλύτερος. Και τα ΜΜΕ ασχολούνται με τις διακοπές του Ομπάμα στη Χαβάη.

  4. Στην Ελλάδα δυστυχώς Simon δεν είναι όπως στις ΗΠΑ εγώ είμαι μόνιμα εδώ και 7 χρόνια στον Καναδά και δεν έχει καμία σχέση. Ας ελπίσουμε για ότι το καλύτερο γίνεται για να έρθει η Ελλάδα στην θέση που της αξίζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s